Wat is een CSA?

Boer en burger

Community Supported Agriculture doe je samen. Het is een direct partnerschap, tussen burgers en boeren, waarbij de verantwoordelijkheden, de risico’s en de opbrengsten van het betreffende boerenbedrijf worden gedeeld. 

Bouw mee aan een ander voedselsysteem

CSA Boeren en CSA leden gaan een relatie aan, waarbij burgers zich voor een langere tijd verbinden aan het afnemen van de producten van de boer. Je weet als burger weer waar je eten vandaan komt. Maar door jouw keuze voor boeren die een duurzame productiewijze hebben of daarnaartoe willen ontwikkelen oefen je ook direct invloed uit op jouw eigen leefomgeving. 

CSA boeren brengen op hun bedrijf producten voort die van waarde zijn voor de burger. Naast eetbare producten zijn dat ook vaak andere waarden zoals zorg voor biodiversiteit, een gezonde bodem, het voorkomen van klimaatverandering. En sociale waarden zoals het vormen van een duurzame lokale gemeenschap en het voor burgers toegankelijk maken van het boerenland. Als CSA boer krijg je door de lange termijn verbinding ook meer zekerheid over je inkomen. Samen werk je zo aan een transparant, duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem. 

De CSA tuinderij of boerderij

Je kan lid zijn van een tuinderij of een boerderij waarbij je je als burger voor langere tijd committeert aan het afnemen van de producten van die tuin of boerderij. Je kan vaak helpen bij het oogsten of meewerken, maar je kan als lid soms ook mede-eigenaar zijn of investeren in het bedrijf. Het meest voorkomende product bij CSA’s is groente, maar bijvoorbeeld eieren, brood, fruit, vlees en zuivel kunnen er evengoed onder vallen.

De voedselcoöperatie of buurtmarkt

Je kan ook lid zijn van een Voedselcoöperatie of Buurtmarkt en via deze vereniging van burgers een vaste relatie ontwikkelen met boeren en producenten uit jouw directe omgeving. Met de gezamenlijke inkoopkracht kan je boeren steunen bij het verduurzamen van hun productiewijze en kan je startende lokale ondernemers op weg helpen. Bij afwezigheid van bepaalde producten kan je ook zelf initiatief nemen om ze te (laten) vervaardigen. Wie weet kan je iemand vinden om brood te bakken van lokale granen of spreads te maken van onverkochte groenten. Zo bouwen we ons voedselsysteem weer op vanuit onze eigen gemeenschap. 

Op de voedselwerkplaats vind je meer informatie over het starten van een buurtmarkt, ook via het platform Local Food Works, zodat je buurtmarkt een compleet alternatief wordt voor de supermarkt, door het bestellen van aanvullende producten via de biologische groothandel.

Gemeenschap

Community Supported Agriculture vertaalt zich als gemeenschapslandbouw. En dat is ook wat er gebeurd. Er ontstaat een gemeenschap rondom voedsel. Burgers hebben contact met boeren en producenten, maar ook met elkaar. We moeten allemaal eten, dus via het voedsel komen mensen van allerlei achtergronden elkaar weer tegen in hun eigen lokale gemeenschap. Meewerken bij de jaarlijkse pompoenoogst of appels afwegen voor de voedselcoöperatie, het zijn leuke klusjes waarbij je je buurtgenoten ook beter leert kennen.