Veel mensen die deelnemen aan een CSA doen dat omdat ze willen weten wat ze eten en hun producten kennen. Als tuinders en boeren telen wij voor hen, maar vertellen daarbij ook welke keuzes er gemaakt worden en wat voor consequenties dit met zich mee brengt. In die zin voeden wij deelnemers met meer dan ons primaire product AGF etc.
Hierbij komt ook regelmatig het thema uitgangsmateriaal voor; waar haal je het zaadgoed vandaan, hoe werk je aan bodemvruchtbaarheid en ondersteun je aanwezige natuurlijke processen?
Een volgende stap hierin in opkweek. Veruit de meeste van de CSA’s kweken een deel van hun groenten plantgoed zelf op, maar daarnaast laat we ook een aanzienlijk deel van ons biologisch groenten plantgoed van extern komen.
De werkgroep opkweek bij het CSA netwerk is ontstaan door de constatering dat vele van ons in de biologisch/agro-ecologische sector hun groenten plantgoed van maar een beperkt aantal toeleveranciers komt en dat wij dit kwetsbaar achten. Daarom vroegen wij ons of wij niet meer zelf zouden kunnen organiseren?
In 2023 hebben wij dit uitgewerkt en opgepakt in de volgende 4 sporen.
- Tuinders leren meer zelf op te kweken
- Tuinders gezamenlijk afspraken laten maken om meer zelf op te kweken en plantgoed uit te wisselen.
- Meer professionele opkwekers vinden die willen starten of biologisch plantgoed willen gaan leveren en contact met hen onderhouden.
- Vooronderzoek naar hoe een eigen coöperatief georganiseerd opkweekbedrijf te starten?
Voor verdere vragen mbt het thema opkweek kan je contact opnemen met
Bas de Groot – bas.walden21@gmail.com